Op een tandem rijdt je samen, altijd even snel en dezelfde kant op. Je kunt wel onafhankelijk van elkaar impressies opdoen, maar zult elkaar daarbij in acht moeten houden. Als de een net even wil afremmen terwijl de ander een tandje wil bijzetten, loopt het niet soepel meer.
Het is niet geheel verrassend dat de ritmesectie van een band vaak als tandem wordt aangeduid. De ritmische kompanen in een muzikaal gezelschap hebben allen hun eigen rol, maar zijn desalniettemin onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij dienen zich in hun spel te verbinden en gezamenlijk de basis te leggen waaroverheen de solisten hun virtuositeit ten toon spreiden.
Samen op een tandem rijden is 1 ding, maar er een wedstrijd op winnen, daar komt nog wat meer bij kijken. Dan komt het echt op een taakverdeling, en optimale synergie aan. Beide rijders spannen zich optimaal in, synchroniseren hun acties en zijn gefocust. Alleen zo worden werkelijk prestaties geleverd.
Wanneer de ritmetandem, drummer en bassist, zich niet alleen inspannen in hetzelfde tempo en ritme te spelen, maar hun patronen volledig synchroniseren en onderling versterken, ontstaat er iets magisch. Eenmaal in dezelfde flow, creëren zij de groove van de muziek. Veel te vaak wordt een swingend ritme aangeduid met deze term. Maar groove is niet het ritme zelf, groove is het resultaat van de synergie van de tandem: Groove is een oerkracht. Het bewustzijn heeft hier weinig tegenin te brengen. Zoals een rivier zich niet laat stoppen, zoals persweeën zich niet laten tegenhouden en zoals hypnose alle bewuste gedachten volledig omzeilt, zo ook dwingt groove het lichaam om te bewegen en de gedachten om af te drijven. Wanneer de ritme tandem swingt, swingt iedereen.